19. 05. 24
posted by: Super User
Pogodaka: 142

 

Na našoj farmi uzgajamo svinje čije je meso obogaćeno omega-3 masnim kiselinama. Težimo da postanemo brend prepoznatljiv po svom kvalitetu i sastavu.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može izazvati probleme s pamćenjem, ekceme kože, razna upalna stanja, alergije...

Biohemijski, masne kiseline su karboksilne kiseline često s dugim nerazgranatim lancima, a mogu biti zasićene ili nezasićene. Velika većina prirodnih masnih kiselina ima parni broj ugljenikovih atoma zato što se u biosintezu uključuje acetilCoA koji nosi grupu od dva atoma ugljenika.

Od vremena kada je utvrđeno da Eskimi, koji konzumiraju isključivo meso i masnoću, ne oboljevaju od srčanog udara jer ih štite upravo masne kiseline popularno nazvane omega-3, pa do danas, stručna literatura o njihovim lekovitim dejstvima popela se na nekoliko hiljada naslova i svakim se danom povećava. Ništa više nije nepoznanica, osim najboljeg načina kako se njima redovno snabdevati.

Kad govorimo o mastima zamišljamo masne naslage zaostale u tanjiru posle pečenja, ulje koje je ostalo posle prženja iz fast food restorana i slično. Istina je potpuno drugačija. Potrudite se i zamislite žuto-zeleni mlaz koji nastaje iz istisnutih plodova masline, zamislite ulje dobijeno iz semenki suncokreta, ulje riba severnih mora koje je prirodni antifriz – ulje koje je učestvovalo u razvojnom skoku ljudske vrste, od primitivnih zajednica do moćnih civilizacija.

 Što daje moć tom ulju?

Esencijalne masne kiseline koje naš organizam ne može sam proizvesti!

Esencijalne masne kiseline predstavljaju glavni građevinski materijal membrana naših ćelija, tkiva, organa pa i čitavog organizma. Definišu naše zdravlje, psihičke i fizičke sposobnosti ali i naš izgled. Organizmu su potrebne omega-3 i omega–6 masne kiseline za normalno funkcioniranje, ali sve jasnija postaje činjenica da je pravilan odnos unosa ovih esencijalnih masnih kiselina neophodan za zdravlje.